Premiär för dansa med djävlar

Dmd

Dansa med djävlar

Sanna Lundell & Ann Söderlund

I föreställningen Dansa med djävlar berättar journalisterna Ann Söderlund och Sanna Lundell allt om hur det är att leva nära någon som utvecklar ett beroende. Under en helafton bjuder de på en kunskapsspäckad show där hemliga gäster bidrar till en djupare förståelse för anhörigskapet, beroendesjukdomarna och vägen ut. 

“Jag skulle kunna bli medberoende till en falukorv” säger Sanna Lundell.

 

2014 beskrev journalisterna Ann Söderlund och Sanna Lundell hur det är att vara anhörig till en människa med ett beroende i  SVT:s “Djävulsdansen”. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Att börja prata om medberoende var som att över en natt öppna locket till svenskens bäst välbevarade hemlighet.

Uttrycket Djävulsdansen är en kusligt träffsäker symbol för det tillstånd som den medberoende hamnar i. En dans som ofta börjar som en lustfylld kärleksrelation med en charmig beroendeperson kan snabbt bli en livsfarlig dans som ingen har förmågan att stoppa.

Att hitta en väg ut ur djävulsdansens krumsprång är inte lätt. Om du har vuxit upp i ett hem som präglats av beroendesjukdomen, tystnaden och skammen och liksom  vant dig vid oförklarliga skeenden, ter det sig nästan omöjligt.

 

Hur lämnar vi dom som vi älskar?
Ska vi lämna dom vi älskar?
Hur hittar vi tillbaka till den plattform som är vår egen?
Vad är en kidnappad hjärna?
Kan vem som helst bli medberoende?
Hur ser en beroendehjärna ut?
Finns det några vinningar i att vara den som ständigt uppoffrar sig?
Är det kanske lika bra att börja supa själv?
Hur ska man prata med barnen och hur ser det ut på andra sidan är frågor som Ann Söderlund och Sanna Lundell ställer sig i samtalet/föreställningen “Djävulsvalsen”.

I Dansa med djävlar delar Ann och Sanna med sig av egna erfarenheter med lika delar humor, sorg, sinnesförvirring och drömmar om ett bättre liv.

“Vi vill avmonstrefiera och göra hela situationen mer mänsklig. Vår dröm är att ett barn ska kunna gå till skolan och berätta om sin mammas beroende på samma sätt som man pratar om cancersjukdom – och få samma sympati.”

Vägen ut handlar om öppenhet och ärlighet. Konsten att förstå hur allt hör ihop och ingenting. Tillsammans med Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning och en hemlig gäst kommer det här bli en kväll full av vindlande vändningar, tro, hopp, tårar, skratt och vansinniga historier. Men framförallt är det här en kväll för alla som har eller har levt nära någon med ett beroende.

I biljettpriset ingår en goodiebag till ett värde av 1000kr. Där ingår Sannas och Anns självhjälpsbok ”Djävulsdansen – bli fri från medberoende”.


Upplagt: