160131 A-153

Macbeth

Regi: Stefan Larsson

Macbeth och Banquo har precis lyckats vinna en hård strid när de möts av tre häxor, som lovordar dem för den lyckade striden. Macbeth spås av häxorna att ta över tronen från kung Duncan; en tanke som planteras i huvudet på Macbeth, som så småningom börjar smida planer för att verkställa spådomen, tillsammans med sin hustru.
Kung Duncan och hans tronföljare, sönerna Malcolm och Donalbain är gäster på en middag hos Macbeth. Lady Macbeth hungrar efter makt och vill att hennes man tar tillfället i akt och gör slag i saken… Den växande oron gnager i Macbeth, och blandas med ovisshet och samvetskval, men hans hustru insisterar hetsar honom att agera. De smider planer för att få det att verka som om kungens tjänare begått mordet.
Macbeth tar livet av kung Duncan och utses till ny kung, i enlighet med häxornas profetia. Men så småningom börjar misstankarna om att Macbeth mördat kung Duncan att spridas. Den mördade kung Duncans knekt, Macduff, vill döda Macbeth. Macbeth träffar än en gång häxorna, som lugnar honom med att säga att ingen man född av kvinna kan skada honom.
Lady Macbeths kval får henne att begå självmord, och Macbeth ser rött. Slottet stormas av Macduff, men Macbeth litar till häxornas spådom och tror sig vara osårbar. Tills han får veta att Macduff är född genom kejsarsnitt…

Mikael Persbrandt, skådespelare:
Om man vill berätta om det våld vi har omkring oss idag; det kaos som världen lever i – så kan man sätta upp Macbeth. För att den berättar om allt det här; Girighet, ärelystnad, skam och skuld, våld, ond bråd död, och sex. Och det är ju där vi befinner oss; det är en beskrivning av samhället idag också. Jag hoppas att denna gamla, fantastiskt vackra text, ska finna en resonansbotten i dagens samhälle.

Stefan Larsson, regissör:

Jag har tidigare regisserat både Rickard den tredje och Kung Lear. Två studier av maktmänniskor. Rikard den tredje är skoningslös och helt utan skrupler, på väg upp till en absoluta makten och Kung Lear är en gammal regent som faller. Macbeth är drabbad av något annat – han vet att han gör fel men kan ändå inte upphöra med sitt destruktiva uppdrag. Han är ambivalent och han har en svag inre kompass vilket gör honom lättpåverkad och möjlig att manipulera. En farlig person med andra ord. Det ska bli oerhört spännande att göra den här undersökningen tillsammans med Micke.

Föreställningen är ca 2.15  tim inkl paus

Medverkande:
Mikael Persbrandt
Marie Richardson
Ellen Jelinek
Johannes Bah Kuhnke
Charlotta Jonsson
Jens Hultén

Konstnärligt Team:
Regi: Stefan Larsson
Scenografi: Rufus Didwiszus
Ljusdesign: Torben Lendorph
Kostymdesigner: Ann Bonander Looft
Maskör: Nathalie Pujol
Dramaturg: Marc Matthiesen

Produktionsteam:
Scenchef: Simon Bellini
Tekniker: Alexandra Wanngård
Tekniker: Brian Morris
Föreställningsmaskör: Cais-Marie Björnlod
Ljustekniker: Kim Pons
Ljuddesigner: Jan Lundkvist
Ljudtekniker: Hasse Anderson
Sufflör: Ingrid Wallin Enos
Ekonomi: Eva Gambel
Foajé och biljettchef: Rickard Åberg
Produktionsledare: Myrna Samuelsson – Groundfloor Production
Projektledare: Erik Gullberg – Groundfloor Production
Projektledare: Viktoria Ersmark
Projektledare: Sofie Tallberg
Affischfoto & baksida på program: Mattias Edwall
Föreställningsfoto: Sören Vilks
Grafisk form/AD: Wickholm formavdelning
Teaterchef/Producent: Agneta Villman

Pressbilder av Sören Vilks:

Macbeth Maximteatern 2016 Macbeth Maximteatern 2016 Macbeth Maximteatern 2016 Macbeth Maximteatern 2016 Macbeth_press_04 Macbeth Maximteatern 2016 Macbeth Maximteatern 2016 Macbeth Maximteatern 2016 Macbeth_press_03 Macbeth Maximteatern 2016 Macbeth Maximteatern 2016


Upplagt: